donderdag 14 mei 2015

Paris, je t'aime

Hallo allemaal! Hierbij mijn verslag over mijn super leuke citytrip naar Parijs.

Zondag 3 mei 2015, dag 1

Al om 09:00 gingen we met een goed bepakte auto (met o.a. mijn rolstoel en scoot) op weg naar Frankrijk met als eindbestemming Parijs! Ongeveer 6 uur rijden volgens meneer Tom. Natuurlijk stonden we al ergens in Nederland in de enige file die er op dat moment was.. Maar dat mocht de pret niet drukken. Onderweg ergens in België een baguette genuttigd en weer door. Toen kwamen we op de A1 een grote snelweg waar je iets van 200 km op moet rijden met natuurlijk le Peage. Altijd die twijfel in welke rij je nou moet gaan staan en wat zouden die rare symbooltjes daarboven toch betekenen? En dan met afrekenen moet je je pinpas voor het apparaat houden en hoef je je pin code niet in te voeren en kan je blijkbaar toch betalen? Vreemd voor deze Hollanders en paniek omdat de eerste pas niet werd geaccepteerd. Gelukkig hebben we er altijd heul veul mee. We stonden natuurlijk ook per ongeluk in de verkeerde rij, omdat mijn moeder liever gewoon contant betaalt aan een vrolijke baliemedewerker. Maar het is toch 2015 roep ik dan.. Alles gaat digitaal tegenwoordig. Afijn ergens rond Parijs werd het wat drukker. Toen we in de periferique van Parijs reden, schrok ik een beetje. Is dit Parijs met al die krochten, dichtgespijkerde winkeltjes en armzalige pandjes. Gelukkig werd het hoe verder we naar het centrum reden, hoe beter. We raakten wel een beetje de weg kwijt, omdat het overal eenrichtingsverkeer was, dus hadden we eerder onze parkeergarage gevonden dan het hotel. Toen besloten we maar alles uit de auto te halen en lopend naar het hotel te gaan. 
Onze kamer was prachtig. Een junior suite van alle gemakken voorzien. Ik had een ruime bedbank in een aparte 'kamer' met een groot gordijn ertussen en een eigen tv. Mijn ouders hadden het getroffen met hun kingsize bed. Daarbij was er nog een bureau en een grote badkamer met wel twee wastafels, een bad, een aparte douche, een wc en spiegels die je 'aan' en 'uit' kan zetten haha. Aan was het een spiegel en uit was het een soort kastje met plaatjes erin die opgelicht werden. Heel bijzonder. We hadden zelfs een privé-lift naar onze kamer, maar daar pasten we amper met z'n drieën in, dus mensen met claustrofobie zou ik het niet aanraden haha.Na alles te hebben uitgepakt en ons te hebben geïnstalleerd was het tijd voor een hapje eten. We zijn maar naar het restaurant aan de overkant gegaan. We kwamen er meteen achter dat het in Parijs aardig duur is en dan vooral de drankjes. Een cola kostte daar rond de 6,90 en een biertje ook. Het eten was weer net zo geprijsd als bij ons thuis. Het is alleen dat ze bijna nergens sausjes over doen wat je eten aardig droog maakt, je krijgt overal frites bij (zonder saus) en een bak groene sla met dressing en als er nog groente bij zit is het altijd haricots verts haha. Tevens krijg je bij een bak groenvoer altijd een mandje stokbrood, waar ik de combinatie ook niet zo in zie. Maar goed he dit is Frankrijk, andere mensen, andere (eet)gewoontes.
Na het eten hebben we even de omgeving verkend. Een heerlijke avondwandeling, gewoon zonder jas! Ik op m'n scootmobiel en dat ging prima daar. De oversteekplaatsen waren in het midden meestal plat dus kon overal gemakkelijk oversteken en de stoepen waren ook goed te doen. We zijn bij de Opéra Garnier geweest en daarna hebben we bij de Starbucks nog een lekker toetje genomen. Ons hotel zat aan de rue de la fayette. Een hele lange straat waarin ook het enorme winkelcentrum La Fayette zit. Dus een ideale ligging, redelijk centraal en dichtbij het centrum. Daarna hebben we heerlijk geslapen en geen enkel geluid van buiten gehoord en dat in zo'n wereldstad!

                
                    Mooi plafond voor een Starbucks      
Opéra Garnier


Opéra Garnier


Jaaa  dit is mijne ben nu man 
Niet van mij
Maandag 4 mei, dag 2


Zijkant van de Notre Dame
's Morgens hadden we eerst een heerlijk ontbijtbuffet in de kelder van het hotel. Je kon er van alles krijgen zoals: English breakfast, pancakes, mini croissantjes etc. en nog veel meer. Daarna zijn we richting een hop on hop off bus gegaan om de highlights van Parijs te bekijken. Meteen kaarten gekocht voor 3 dagen inclusief boottocht op de Seine. We deden meteen de Grand Tour, de groene route. Deze duurde 2 uur, waarvan je ongeveer een uur stil staat, vanwege de files en de alsmaar toeterende Fransen die gewoon overal hun auto op, tussen en in willen steken. Maar de bus rijdt gewoon door hoor haha. Ik vind het altijd leuk om bovenin buiten te zitten. Lekker in de zon en de wind door je haren. Onze eerste stop waar we eruit gingen was bij de Notre Dame. Een hele mooie kerk, die je vrij kan bekijken en een kaarsje aan kan steken. Toevallig was er net een soort dienst bezig met een man die van alles in het Latijns aan het praten was waar we natuurlijk niks van begrepen. Ik heb daar ook nog een muntje geslagen, erg leuk als aandenken. Daarna lekker op een terras ernaast wat gedronken, want het was heerlijk zonnig weer en lekker warm.

Kaarsje aangestoken in de Notre Dame
Mooi raam in de Notre Dame
Toen weer in de bus en onze volgende stop was de Eiffeltoren. We hadden niet gedacht dat we erin konden, omdat we dan uren in de rij moesten gaan staan, maar de Fransen zijn heel erg begripvol voor hun 'gehandicapte' medemens. Als je in een rolstoel zit mag je gratis, zonder te wachten, met je eigen 'personeel' door een eigen ingang naar binnen. Nou dan voel je je wel even Koningin hoor in je rolstoel ;) dus een tip voor iedereen die een citytrip gaat doen: neem iemand mee met een rolstoel! Ga er desnoods zelf in zitten. Het scheelt een heleboel tijd en geld hihi. We hebben genoten van het geweldige uitzicht.

Selfieeeee op de Eiffeltoren zonder selfiestick

View over Paris vanaf de Eiffeltoren
Eiffeltoren vanuit t bussie
Gouden gebouw weet alleen niet meer wat t is haha

Parijs, stad van de liefde! Op de Eiffeltoren

Daarna zijn we weer met de bus terug gegaan en hebben we de tour afgemaakt. We hebben o.a. Opéra Garnier, Palais-Royale, Musée du Louvre, Pont-Neuf, Saint-Michel, Musée d'Orsay, Concorde, Arc de Triomphe, Champs-Élysées en Esplanade des Invalides gezien vanuit de bus dan. Toen we de bus uitkwamen begon het keihard te plenzen en zijn we even koffie gaan drinken. Helaas hield het niet op en moesten we onze poncho's aantrekken en hebben we onderweg bij een kiosk nog maar even twee paraplu's ingeslagen. Toen kwamen we redelijk droog over en ben ik maar even lekker in bad gegaan. Ik heb helaas geen bad thuis :(


Champs-Elysées
Arc de Triomphe 
Iets met chocola, mini muffin & natuurlijk een macaron tijdens de koffiepauzeDie avond hebben we weer in een restaurant gegeten aan de overkant, maar dan één ernaast haha. We hebben een lekkere Flan als toetje gegeten. En we hebben ons heel erg geschaamd dat we vergeten waren dat we om 20:00 uur een paar minuten stil moesten zijn.. I'm ever so sorry. Toen was het wel weer tijd voor een dutje.. We hadden die dag al zoveel gezien, dus veel indrukken opgedaan.


Klaar voor het diner
En het toetje.. FLAN!

Dinsdag 5 mei 2015, dag 3

Selfie in La Fayette


's Morgens na een stevig ontbijt gingen we weer op pad. Net toen wij naar buiten gingen begon het natuurlijk weer een beetje te druppelen. Dus besloten we eerst naar het enorme winkelcentrum La Fayette te gaan. Toen we net binnen waren was het natuurlijk alweer droog met een lekker zonnetje. We hebben onze ogen uitgekeken in het enorme pand. Al die merken, keuzes en producten. Ik zou niet eens kunnen kiezen tussen al die make-up dingen, luchtjes, tassen, sieraden en merken. De echte grote merken zoals Luis Vuitton en Chanel hadden een eigen gedeelte met een rij waar iedereen per persoon in de winkel mocht. En wat denk je al die rijen stonden vol met busladingen Aziaten, denk wel 90%. De hele Lafayette (of bijna heel Parijs) was bezeten met die lui hihi. Had ik van te voren niet gedacht eerlijk gezegd. Quote van medereiziger: "Ik wil liever niet naar Parijs vanwege die Fransen." Nu zegt medereiziger: "Ik wil liever niet naar Parijs vanwege al die busladingen Aziaten." Maar goed. We hebben bijna alle verdiepingen bekeken en ik had ook nog wat kleding gekocht. Er is echt enorm veel te vinden. Dus als je echt lekker wil shoppen moet je daar zeker een kijkje nemen. Ook het dakterras is een aanrader! Daar heb je mooi uitzicht over de stad. 


Met mama op het dak van La Fayette
Met papa op het dak van La Fayette

Na de lunch zijn we weer met het bussie gegaan en nu hadden we de gele lijn gepakt. Die was niet zo heel bijzonder, maar we gingen naar de Sacre Coeur en die bus bracht ons dichtbij. Om bij de Sacre Coeur te komen was helaas niet helemaal rolstoelvriendelijk (alles lag vol keitjes, dus hobbelen in de rolstoel). Er waren veel trappen dus wij dachten we gaan met de kabelbaan dan hoeven we die trappen niet op. Kom je boven moet je alsnog trappen op.. Dus helemaal achter de Sacre Coeur omgelopen door het kunstenaarsgebied Montmartre en vanaf daar hoefde we maar één trapje op en heb ik dus ook de Sacre Coeur van binnen kunnen zien. Je zou het wel kunnen vergelijken met de Notre Dame. Ook een erg mooie kerk van binnen waar we weer een kaarsje hebben aangestoken en een munt hebben geslagen. Daarna zijn we even over de portretten/kunst markt gelopen in Montmartre en heb ik een leuk, klein schilderijtje gekocht van de Eiffeltoren.

Sacre Coeur

Sacre Coeur binnenin

Genieten van de zon op terras in Montmartre
Later zijn we weer teruggegaan met de gele buslijn, maar we stonden meer stil dan dat we reden. Maar lekker bovenin de bus genieten van de zon en kijken naar al het wilde verkeer is ook leuk :). We hebben o.a. Madeleine, Grand Boulevards, Gare du Nord/Est, Moulin Rouge vanuit de bus gezien. Na een lange zit hebben we lekker uitgerust in het hotel. Daarna zochten we een pizzeria op in de straat om weer eens iets anders dan de 'franse hap' te eten. Ik had een pizza met gerookte zalm erop. Ik wilde eigenlijk lasagne, maar dat stond niet eens op de kaart (nep Italiaan). De pizza was erg machtig dus ik had niet zoveel gegeten. Kregen we hem mee naar huis haha, maar dat wilden we helemaal niet. Toevallig zat er aan het tafeltje naast ons een pas getrouwd stel die op stedentrip waren en die gingen ook nog naar Amsterdam voor de tulpen..

Ouderwets straatje nagemaakt
Daarna zijn we nog even gaan wandelen en kwamen we bij een soort binnen gangetje (leek echt een ouderwets straatje alsof het buiten was) terecht met allemaal mini restaurantjes, waaronder één in een wagon en hele bijzondere winkeltjes. Toen hadden we wel dorst en hebben we gezellig een cocktail gedronken in het Hardrock Café op de vrijheid ;). En toen waren we zo moe dat we lekker terug naar het hotel gingen en slapen..

Typisch oud winkeltje met postzegels en boeken


Bier en Cocktails @ Hardrock Café 

Woensdag 6 mei 2015, dag 4

Alweer de ena laatste dag. Vandaag stonden het Louvre, Jardin des Tuileries, een boottochtje op de Seine en de Champs-Elysées op het programma, maar wij zouden wij niet zijn als er niks mis ging haha. Zoals mijn ma altijd zegt: Dit kunnen we weer opschrijven in ons boek (die onderhand al een heleboel bladzijden telt). Maar goed eerst gingen we dus naar het Louvre en liepen we voor de eerste keer linksaf het hotel uit. Die kant hadden we nog niet gezien. Eigenlijk moesten we één hele lange straat door naar het Louvre.
Een standbeeld onderweg
En nog een standbeeld..
Daar aangekomen konden we weer de rij skippen en hoefden we maar één kaartje te kopen. Daar een aantal rond gedwaald en ook verdwaald haha. Vooral als je afhankelijk ben van de lift kan je makkelijk verdwalen als je de lift niet kan vinden. Het grote hoogtepunt in het Louvre was wel dat ik recht voor de Mona Lisa mocht terwijl alle 'gewone mensen' (lees: uitbundige Aziaten met enorme camera's die allemaal vooraan wilden staan) achter het touw moesten blijven hihi. Dat was wel cool.

In het Louvre: huis van Napoleon III en Mona Lisa
Toen we zat waren van al die schilderijen zijn we naar de opstapplaats voor de boot gegaan en die hadden we zo gevonden. Natuurlijk wel een trap af, rolstoel tillen naar de kade. Om de 20 minuten zou er een bootje komen. Wij wachten, kijken... Komt ie al? Na ruim een half uur wachten nog niets. Horen wij na drie kwartier opeens een stem achter ons. Excusez-moi are you waiting for the boat.. Wij draaiden ons om bleek er in de oude muur gewoon een vrouw achter een raam met loket te zitten van de bootorganisatie. Die hadden wij dus in drie kwartier niet gezien en zij ons wel. Zegt ze: Ja de boottocht gaat niet door, want het water is te ruw. Wij vonden het erg meevallen, maar zij zat daar dus om dat te melden. Heel fijn dat je ons eerst drie kwartier ziet zoeken/wachten en dan pas wat zegt. Kan je ook gewoon meteen vragen/zeggen.. Medereiziger was dus erg pissig en vroeg om geld terug, maar zij ging daar niet over blabla. Nou ik kan zeggen dat Medereiziger haar stoom flink heeft afgeblazen en die vrouw waarschijnlijk nog net de politie niet gebeld had ;). Een quote van Medereiziger: 'Je denkt toch niet dat ik hier voor me lol zit met een rolstoel helemaal naar beneden gegaan. Hang dan boven bij dat bord een briefje op dat het niet doorgaat! Maar ja toen moesten we dus weer omhoog die trap op met die rolstoel en ik ook voor niks. Naja het stoom was afgeblazen en we hebben de Seine goed gezien (vies bruin water) en wat bootjes.

De kade waar de boot zou komen
Toen ik nog dacht dat de boot kwam..

Toen zijn we maar door de Tuileries gaan lopen richting de Champs-Elysées. Daar zijn we naar het aller schoonste toilet geweest die daar was (volgens henzelf). Was wel een verademing, maar wel 2 euro lichter. Nog even een beetje geshopt en toen hadden we het wel gehad daar. We waren al de hele dag aan het lopen (mijn ouders dan hihi). Toen hebben we ergens onderweg richting het hotel wat gegeten. Aangekomen in het hotel gingen we lekker slapen.

Nog een Arc om bij de Tuileries te komen 
Mooie wolken boven het Louvre
Dit rare ding kwamen we bij Printemps nog tegen geen idee wat het is.. Maar bestaat 125 jaar ofzo

Donderdag 7 mei 2015, dag 5

De allerlaatste dag in Parijs gingen we een stukje lopen door allerlei kleine, leuke straatjes aan de andere kant van de stad. We hadden toch alles al gezien en gedaan wat we wilden. Dus konden we deze dag lekker flaneren, kleine winkeltjes bekijken en kwijlen bij alle patisserieën en bakkertjes met heerlijke broodjes en gebakjes in de etalage. Ik heb op m'n scoot rondgescheurd en toen kwamen we uiteindelijk ergens bij Centre Pompidou (een heel lelijk modern gebouw (museum), in een mooi oud wijkje). Daar zijn we snel langsgelopen naar een speciaal parkje die ook heel oud was met daarom heen wat mooie winkeltjes met kunst enzo. Dus wat meer het oudere gedeelte.
Toen hadden we wel veel gelopen en gingen we richting het hotel over boulevard de Hausmann en zochten we daar iets om te lunchen. Het was inmiddels al bijna 15:00 uur en zoveel restaurantjes als er in die kleine straatjes zaten, zo weinig waren er hier. Dus aardig hongerig gingen we maar bij de eerste de beste zitten voor een croque Monsieur haha, want voor de rest hadden ze alleen maar hele diners. Daarna verder gelopen en uiteindelijk bij een Irish Pub beland waar het gelukkig happy hour was dus nu kreeg je een pint voor de helft van de prijs. Papa had eindelijk zijn Guinness,  mama en ik hadden een lekkere zelf samengestelde fruitcocktail.
Daarna nog even wat souvenirs gekocht, lekker uitgerust in het hotel, ook nog ingepakt en voorbereid voor ons laatste Parijse diner. Alweer in onze straat maar dan aan de linkerkant. Daar had ik een lekker kippetje met als toetje een tarte tartin. Ja, die wilde ik graag nog eten.. Iets typisch Frans. Toen weer lekker gaan slapen, want de volgende ochtend moesten we weer op tijd ons bedje uit.


Winkeltje met alleen maar pistache dingen
Fruitcocktail zonder alcohol ;)

Centre Pompidou
Tarte Tartin

Vrijdag 8 mei 2015, dag 6

Vandaag nog even genoten van het lekkere ontbijtbuffet. Die mis ik nu wel een beetje heel erg. Om iets over tienen checkten we uit. Alle bagage weer naar de parkeergarage gesleept. Credits voor de rolstoel en de scoot. Altijd handig als je veel bagage bij je hebt. Vandaag was het Bevrijdingsdag in Frankrijk dus een nationale feestdag. Het was erg rustig in het Parijse verkeer dus we waren binnen 10-15 minuten de stad al uit en op de snelweg waar je weer honderden kilometers over moest rijden. Daar was het ook heel rustig. Frankrijk waren we zo uit, maar heel België in de file gestaan. En dan altijd die discussie bij hetzelfde punt. Moeten we nou over Rotterdam gaan of over Breda. De bordjes bij de Kennedy tunnel zijn erg vaag. Ring 1 of Ring 2. Gelukkig nu wel goede gekozen want we wilden over Breda. Uiteindelijk na uren file in België ook niet in Breda terecht gekomen vanwege groot ongeluk en omleidingen etc. We hadden echt een verkeerde dag uitgekozen, want er was zoveel crisis op de weg en omleidingen, dat heb ik echt nog nooit meegemaakt. Dus puntje bij paaltje uiteindelijk gingen we toch over Rotterdam (via de omleiding), maar het was intussen al spitstijd dus daar schoot het ook niet op. Toen waren we er klaar mee en zijn we maar gaan eten bij van der Valk Schiphol en toegegeven was dat nog de beste maaltijd van de hele vakantie haha. En dachten we eindelijk van de groepen Aziaten af te zijn.. zaten er daar ook busladingen vol in de lobby en het restaurant hihi. Nou toen waren we dus uiteindelijk om kwart voor acht thuis. Helemaal gaar na de autorit. Dus lekker relaxed en de dag erna nog even bijgekomen van de hele reis.

Mama's bordje varkenshaas met brie

Papa's bordje scholfilet

Maar ik heb mijn stad gevonden. Ik voelde me er helemaal thuis en zou er zo gaan wonen als ik genoeg geld had.. Je t'aime Paris (L)

Ik hoop dat jullie mijn verslag leuk vonden. Er komt ook nog een Shoplog van Parijs, maar dat is meer iets voor de girls denk ik ;)

Liefs Gwen6 opmerkingen: