maandag 10 oktober 2016

En dan sta je in de krant..

Vrijdag 7 oktober zat ik tijdens mijn ontbijt mijn social media door te lezen, zoals elke ochtend, en *ping* opeens kreeg ik een mention op Twitter van een journalist van o.a. het Noordhollands Dagblad. In het kader van de donorweek (10-17 oktober 2016), waarin aandacht gevraagd wordt voor orgaandonatie en het donortekort, waren ze bezig aan een verhaal over orgaandonatie en de wachtlijst. Ze wilden graag iemand spreken die weet hoe het is om in afwachting van een donororgaan te zijn. Ze zagen in mijn twitterbio dat ik nieuwe longen nodig heb en zo waren ze bij mij uitgekomen. Na wat heen en weer geDM't te hebben, waarin ik mijn complexe wachtlijst situatie uitlegde, waren ze ervan overtuigd dat ik wel de juiste persoon was voor dit artikel. Ik weet in elk geval hoe het is om op de wachtlijst te staan. Na een leuk, uitgebreid telefonisch interview die middag werd mij nog gevraagd om een leuke foto op te sturen voor het geval er eventueel nog plek in de krant was voor een foto bij het artikel. En toen stond ik opeens met mijn hoofd in het Noordhollands Dagblad van maandag 10 oktober 2016!


Op nummer 39: nieuwe longen

EGMOND AAN ZEE - De 22-jarige Gwen Wijker was ’echt heel erg blij en verrast’ toen ze hoorde dat de Tweede Kamer had ingestemd met een nieuw donorsysteem. Al komt het voor haar misschien wel te laat.
Door Sam Trompert - 10-10-2016, 9:04 (Update 10-10-2016, 9:16)

G
wen, uit Egmond aan Zee, lijdt aan de longziekte Cystic Fibrosis, taaislijmziekte. Met een longinhoud van 15 procent heeft ze het vaak benauwd. „Vanaf september 2015 stond ik op de wachtlijst voor nieuwe longen. Mijn conditie verslechterde zo erg, dat de transplantatie-arts het risico van een operatie niet aandurfde. In mei ben ik weer van de wachtlijst gehaald, omdat ik tijdens een transplantatie waarschijnlijk zou overlijden.” Op dat moment was ze zo zwak dat ze amper een lepel kon optillen. Artsen konden niets meer voor haar betekenen.
De acht maanden die ze op de wachtlijst doorbracht kenmerkten zich door hoop op een donor. Op haar weblog houdt ze een lijst bij van dingen die ze wil meemaken voordat ze overlijdt. Op nummer 39: nieuwe longen.
Eigenlijk begrijpt Gwen niet waarom de nieuwe wet nu pas onderwerp van discussie in ons land is. België heeft bijvoorbeeld ook al langer een ’geen-bezwaarsysteem’.

Experimenteel medicijn

Wonder boven wonder gaat het met Gwen sinds ze van de wachtlijst af is wat beter. Dat komt door een nieuw, experimenteel medicijn. Over een paar weken heeft ze een nieuwe afspraak met de transplantatie-arts. Ze hoopt weer op de wachtlijst te kunnen komen en alsnog nieuwe longen te krijgen. „Het nieuwe systeem zou het voor mij en mijn lotgenoten in elk geval een stuk makkelijker maken. Ik blijf ervoor vechten.”
Bron: Noordhollands Dagblad. Link naar het originele artikel: Noordhollands Dagblad - Op nummer 39 nieuwe longen
Ik hoop natuurlijk dat ik met mijn artikel mensen kan laten nadenken om zichzelf te registreren als donor. Er is ondanks alles nog steeds een groot tekort aan donoren en veel mensen op de wachtlijst gaan onnodig dood. Iemand een kans op een nieuw leven geven is toch geweldig, daar zijn geen woorden voor. De nieuwe donorwet is nog niet door de Eerste Kamer en het zal nog even duren voordat deze van kracht wordt. Het mooiste is als mensen zich uit eigen beweging registreren. Zeg ja en red mensenlevens. Laat je hart spreken. Een leven redden, je hebt het in je. Registreer je keuze op orgaandonatie.nu

4 opmerkingen:

 1. Wat een mooi artikel Gwen en nog mooier dat het wat beter met je gaat. Ik hoop met je mee! Groetjes, Stéphanie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je leuke reactie Stéphanie! We blijven doorvechten! Groetjes Gwen

   Verwijderen
 2. Wat fijn dat je dit met andere wilt delen respect, ben ook blij dat het weer iets beter met je gaat en hoop zeker dat je snel op de lijst mag en een donor is die jou kan helpen, ik ben al jaren donor en mijn mening is dat iedereen donor moet worden ivm ook ik kan het nodig hebben, hoop natuurlijk dat ik het nooit nodig heb maar dat snap jij natuurlijk beter als een ander, wens jou ontzettend veel kracht om te blijven vechten tegen die verschrikkelijke ziekte dikke knuff van mij voor jou

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kerstin, bedankt voor je lieve en hartverwarmende reactie. Ik ben blij dat ik hiermee veel mensen kan laten nadenken over dit belangrijke onderwerp! Elke donor erbij is er 1! Liefs Gwen

   Verwijderen